O MENI

Pozdravljeni!

Moja kinološka pot se je začela leta 1987, ko sem dobila čisto svojega prvega psa – veliko šnavcerko Jolo. Njej se imam za zahvalit, da me je popeljala v čudoviti svet kinologije.

Jola je imela kar zahteven karakter, vsaj za začetnika, vedno je bila polna idej, pa tudi neumnosti. Trda, pa vseeno neverjetno lojalna… Tisti, ki imate šnavcerje, verjetno veste o čem govorim :-) .

Leta 1990 je imela Jola prvo leglo in registrirala sem psarno pod imenom »Jola’s black demon«. Iz njenega zadnjega legla sem obdržala psičko Roxano Jola’s Black Demon. Roxy je bila zame popoln pes, tak ki ga imaš samo enkrat v življenju. Zapustila nas je leta 2008, stara 14 let, slovo je bilo težko :cry:.

Poleg šolanja, rada obiskujem tudi pasje razstave. Jola ni bila sicer najlepša predstavnica svoje pasme, imela je pa pravo »šnavcersko« resasto dlako, ki je danes žal bolj izjema kot pravilo.

Prav razstave so bile povod, da sem se začela ukvarjati tudi s trimanjem in striženjem psov. Poleg Jolinih potomcev sem začela trimati tudi druge šnavcerje, tako velike, kot pritlikave in srednje, kasneje pa tudi airedale terierje, foxterierje in bele višavska terierje. Potrebno je poznati standarde pasem, kar se pa ne naučiš iz knjig, ampak znanje pridobiš s kilometrino. Predvsem so mi izziv pasme z resasto dlako, saj je za trimanje potrebno imeti občutek in potrpljenje, zato se večina pasjih frizerjev raje posložuje britja, kar pa uniči strukturo resaste dlake. V pasjem salonu strižem tudi kodre ter druge pasme, kot so shitz-tzu, maltežan, Jorkshirski terier,…

Ker pa so šnavcerji  malo posebni psi, sem se v preteklosti soočala tudi s problemom, kam oddat psa, ko greš recimo na potovanje, službeno pot,… Klasičen pasji hotel se mi ni dopadel, saj so moji psi navajeni, da se z njimi nekaj počne, ne pa da osamljeni čakajo v pesjaku.  Da pa bi psa oddala nekomu v varstvo, kjer psi niso pod kontrolo in se prosto preganjajo in rangirajo, pa tudi ni v skladu z mojo filozofijo.

Zato sva se z možem odločila, da podobno mislečim ljubiteljem psov ponudim varstvo psov pri nas doma, ki temelji na interakciji pes-človek. V varstvu imam naenkrat največ dva psa prav zato, da se jima lahko maksimalno posvetim. V varstvo vzamem tudi pse, ki ne marajo pasje družbe, goneče psice in mladičke.

Olga Bizjan Poklukar